V. ŠARIŠ: MsZ vyhovelo protestu prokurátora a zrušilo sporné uznesenie

12.08.2010 Prešov

Veľký Šariš 11. augusta (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva vo Veľkom Šariši (MsZ) zrušili uznesenie o zákaze výstavby zariadení sociálneho typu pre deti z detského domova na celom území mesta.
Primátor Veľkého Šariša Róbert Oros dnes pre TASR uviedol, že na mimoriadnom zasadnutí mestského parlamentu v utorok (10.8. ) tak vyhoveli protestu prokurátora, ktorý toto uznesenie pred mesiacom označil za nezákonné.
Primátor spresnil, že prokurátor upozornil napríklad na nesúlad uznesenia s Ústavou SR, so zákonom o sociálno-právnej ochrane detí a sociálnej kuratele, medzinárodným dohovorom o právach dieťaťa a antidiskriminačným zákonom.
"Uznesenie prijaté v máji sme zrušili v zákonnej lehote 30 dní od doručenia stanoviska okresného prokurátora. Zároveň sme prijali aj ďalšie, v ktorom je zakotvené, že samospráva do 90 dní vypracuje doplnok územného plánu a v ňom vyčlení zónu pre takúto výstavbu, " konštatoval primátor. Z 11-členného zastupiteľstva bolo prítomných 10 poslancov deväť hlasovalo za zrušenie a zdržal sa len poslanec Mikuláš Dráb, ktorý bol iniciátorom petícií.
Celá kauza začala potom, ako Úrad práce sociálnych vecí a rodiny v Prešove (ÚPSVaR) požiadal o stavebné konanie v súvislosti s výstavbou štyroch satelitných domov, do ktorých sa malo presťahovať 40 detí z Detského domova na požiarnickej ulici v Prešove. Z nich tri mali stáť v lokalite Doliny a jeden na Pekárenskej ulici vo Veľkom Šariši.
Podľa riaditeľky ÚPSVaR Aleny Krištofíkovej chceli na tento projekt, vrátane výstavby ďalšieho zariadenia v Prešove, požiadať o nenávratné finančné prostriedky z eurofondov, pričom pozemky na tento zámer už mali odkúpené. Postoj zastupiteľstva im však znemožnil dodržanie termínu na podanie žiadosti.
Poslanec Dráb inicioval dve petície proti spomínanej výstavbe. Tú druhú podpísalo vyše 900 občanov, dôvodom ich nesúhlasu mala byť napríklad aj obava, že sa sem presťahujú problémové deti, ktoré tu môžu zostať bývať aj po 18. roku života.
Pri rokovaní o územnom pláne koncom marca zastupiteľstvo prijalo uznesenie, že v lokalite Doliny bude len individuálna bytová výstavba a teda tam nemôžu stáť takéto zariadenia. Neskôr však rozšírili tento zákaz na celé územie mesta. Oros toto uznesenie považoval za protiústavné a preto ho nepodpísal. V máji však jeho veto poslanci zastupiteľstva prelomili.
 

Vyberte región

mark